Correctie Wooninfo nr. 1 van 2024

Deze week krijgen onze huurders de eerste Wooninfo van 2024 in hun brievenbus.
Helaas is er een foutje in geslopen: het telefoonnummer van Welzijn aan Huis (pagina 19) klopt niet.
Het juiste telefoonnummer is 0561 23 10 07.

Tijdelijk Noodfonds Energie: een financieel steuntje in de rug

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt om schulden door energiekosten te voorkomen.

 

Hoe het werkt

Het Noodfonds geeft huishoudens steun bij een deel van de energierekening. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de rekening voor gas, warmte en elektriciteit is. En naar het inkomen van de volwassen mensen in uw huishouden. Als het verschil te groot is, verlaagt uw energieleverancier een deel van de energierekening voor een periode van 6 maanden.

Volg de link naar de website Tijdelijk Noodfonds Energie en kijk of u voor de tijdelijke steun in aanmerking komt.

Huurdersvereniging De Bewonersraad en 5 corporaties in Friesland ondertekenen gezamenlijk een nieuwe 5-jarige samenwerkingsovereenkomst

Heeft u de leuke en handige burenkalender al gezien?

Pas op voor nepberichten van WoningNet

Heeft u zich voor een woning ingeschreven bij WoningNet? Dan kan het zijn dat u een sms of e-mail krijgt waarin staat dat u nog iets moet betalen. Doet u dat vooral niet! Deze berichten zijn namelijk niet door WoningNet verzonden. Het zijn dus zogenaamde ‘phishing’-berichten. Dat is een vorm van digitale oplichting. Wij adviseren u dringend om de zender te blokkeren en/of op de zwarte lijst te zetten.

Klik niet op de link!

Hieronder staat een voorbeeld van het phishing-bericht dat u via SMS kunt ontvangen. Klik dus vooral niet op de link in dat SMS-je of in de e-mail!

Heeft u toch op de link in het bericht geklikt?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank om aan te geven dat er sprake is van digitale oplichting. Ook adviseren wij u om aangifte te doen bij de politie. Lees op www.fraudehelpdesk.nl wat u nog meer kunt doen. Of lees de informatie van het programma Opgelicht?!

Voor de duidelijkheid:
U vindt ónze woningen niet op WoningNet. Ons woningaanbod vindt u hier Woningaanbod Weststellingwerf | Woningstichting Weststellingwerf (wstweststellingwerf.nl)

We presteren prima, huurders zijn tevreden over onze dienstverlening

Woningstichting Weststellingwerf presteert prima. Dat is de conclusie van onderzoek dat we hebben laten doen door een onafhankelijke commissie. Zo’n visitatie, zoals dat heet, is eens per 4 jaar verplicht voor woningcorporaties. Dit keer ging het om de periode 2018 tot en met 2021.

Tevreden met de mooie cijfers
De woningstichting krijgt van de visitatiecommissie verschillende mooie cijfers. Gemiddeld gaat het om een ‘dikke’ 7,5. We scoren vooral goed op de onderdelen betaalbaarheid, vernieuwing en verduurzaming van onze woningen. Daar hebben we de afgelopen tijd dan ook veel tijd en energie in gestopt. Ons doel is om te zorgen dat onze huurders prettig en betaalbaar kunnen wonen. Mooi om te zien is ook dat, ondanks corona, huurders de relatie en communicatie met ons goed vinden. Dat is een mooie prestatie.

Uitblinker in bescheidenheid
De visitatiecommissie stelt dat de woningstichting uitblinkt in bescheidenheid. Directeur-bestuurder Sake Lageveen vindt dat op zich mooi, maar met bescheidenheid scoren we geen punten. In de komende tijd laten we meer en beter zien waar we voor staan, wat we doen en wat we gedaan hebben. In het visitatierapport staan daarnaast aanbevelingen voor verbeteringen. Daar gaan we de komende periode mee aan de slag.

 

Mogelijk recht op huurverlaging

Mogelijk recht op huurverlaging

De overheid heeft bepaald dat voor een aantal huurders met een laag inkomen de huur niet hoger wordt, maar lager. In dit artikel leest u wat de voorwaarden zijn en wat dit betekent.

Wanneer heeft u recht op huurverlaging?

U heeft in de afgelopen 6 maanden een lager inkomen gehad. Dan kan het zijn dat u recht heeft op een lagere huur. Die moet u zelf bij ons aanvragen, dat kan tot en met 30 december 2024.

U kunt huurverlaging aanvragen als het volgende geldt:

  • U woonde op 1 maart 2023 al in uw huidige huurwoning én
  • uw huur is op dit moment hoger dan € 575,03 per maand én
  • u woont alleen en uw inkomen was gedurende de laatste 6 maanden lager dan € 23.250 per jaar
    (of € 24.600 als u AOW krijgt) óf
  • u woont met 2 of meer personen en uw inkomen was gedurende de laatste 6 maanden lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als u AOW krijgt).

Wat moet u doen?
Om in aanmerking te kunnen komen voor huurverlaging , moet u de volgende gegevens aanleveren:

  • Een verklaring over uw huishouden waarin staat: het totaal aantal personen, het aantal inwonende kinderen en de leeftijden van die kinderen. U heeft die verklaring zelf ondertekend.
  • Een bewijs van inkomen over de afgelopen 6 maanden, zoals recente salarisstroken, uitkeringsspecificatie of een verklaring van de boekhouder als u zzp’er bent. Het inkomen van inwonende kinderen tot 27 jaar telt niet mee voor uw inkomen.

U stuurt de gegevens via e-mail naar huuradministratie@wstweststellingwerf.nl of u levert de gegevens in bij de balie (Keiweg 14, Wolvega).

Wanneer krijgt u bericht?
Als u zelf huurverlaging aanvraagt, dan krijgt u daarover binnen 3 weken ná de aanvraagdatum bericht van ons (‘goedkeuring’ of ‘afwijzing’). De huurverlaging gaat op z’n laatst 2 maanden na de goedkeuring in. U krijgt geen huur terug over de periode daarvoor.

Als aanvraagdatum geldt de datum waarop u alle benodigde documenten heeft ingediend!


Goed om te weten 

  • Als de huur wordt verlaagd, dan past de Belastingdienst de huurtoeslag aan.
  • De verlaagde huur is geen ‘bevroren’ huur. Dat betekent dat uw huur in de komende jaren weer verhoogd kan worden.
  • Als u verhuist, vervalt de huurverlaging. Die neemt u niet mee naar uw nieuwe woning.
  • Bent u het niet eens met de afwijzing van de huurverlaging? Dan kunt u contact opnemen met de Huurcommissie.