Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Uw partner wordt dan automatisch medehuurder. U bent dan ook beiden verantwoordelijk voor het betalen van de huur. Laat het ons weten als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dan is dat voor alle partijen duidelijk.
Echtscheiding
Degene die na een echtscheiding verhuist, zegt de huur van de woning op. De huur blijft doorlopen voor degene die blijft. Vermeld altijd duidelijk in de opzegbrief wie blijft wonen en wie verhuist. Doet u dit niet, dan blijft de vertrokken bewoner mee aansprakelijk voor alle plichten die in het huurcontract. En dus ook voor de betaling van de huur!
Als u er niet zelf onderling uitkomt, kan de rechter bepalen wie in de woning mag blijven wonen. Een kopie van de rechterlijke uitspraak is voldoende om het huurcontract over te zetten op de door de rechter aangewezen persoon.
Overlijden
Wat gebeurt er als uw partner overlijdt? Als u medehuurder bent, loopt de huurovereenkomst door.
Bent u geen medehuurder, maar was de woning wel uw hoofdverblijf? Dan kunt u aan de rechter vragen om u als huurder van de woonruimte aan te wijzen. Dit kunt u doen tot 6 maanden na het overlijden van de huurder. De rechter kan dit verzoek in de volgende gevallen afwijzen:
- U kunt niet aantonen dat de woning uw hoofdverblijf is.
- U kunt niet aantonen dat u met de huurder een duurzame gemeenschappelijke huishouding had. Dit betekent dat u niet kunt aantonen dat u daadwerkelijk in de woning woonde en de kosten van de huishouding deelde.
- U kunt de huur alleen niet betalen.
Als er geen medehuurders zijn, eindigt de overeenkomst automatisch aan het einde van de tweede maand na het overlijden. Wel kunnen de eventuele erfgenamen de huur eerder opzeggen. Daarvoor geldt een opzegtermijn van één maand. Deze opzegging moet schriftelijk gebeuren.