Reparatieverzoek Huis veranderen Klachten / overlast Onderhoud Huur opzeggen Huur betalen

Onderhoudstips voor de huurwoning

Wij doen een groot deel van het onderhoud van uw woning.  Natuurlijk zijn er ook nog onderhoudsklussen die u zelf moet doen. Hieronder vindt u verschillende onderhoudstips. Heeft u vragen over een onderhoudsklus en vindt u hier niet wat u zoekt? Bel ons dan (0561-613815) of stuur een bericht via het contactformulier.

Goed de winter door

Mocht het écht koud worden, dan zijn hier wat wetenswaardigheden en aanbevelingen waarmee u rekening zou kunnen houden.

Sluit de buitenkraan af
Heeft u een buitenkraan? Sluit deze dan af voordat het begint te vriezen. Dat voorkomt dat waterleidingen bevriezen. Dat kan door de stopkraan tussen hoofdkraan en buitenkraan dicht te draaien. Daarna zet u de buitenkraan open. De leiding loopt dan leeg. U laat de buitenkraan open.

Blijf ventileren
We hebben de neiging om bij kou het huis helemaal af te sluiten. Daardoor loopt u het risico dat u veel meer vocht in de woning opsluit dan wenselijk is. Vochtophoping in de woning leidt tot een verhoogd risico op schimmelvorming. Daarom:

  • Blijf ventileren en ventileer extra bij koken en douchen;
  • Kook met het deksel op de pan;
  • Maak wanden en vloer van de badkamer na het douchen droog;
  • Droog de vloer na het dweilen;
  • Hang wasgoed als het kan buiten op en anders in een goed geventileerde ruimte.

Controleer of er voldoende water in de cv-installatie zit
Als er weinig water in de cv-installatie zit, dan warmen radiatoren minder snel op. Controleer daarom of de waterdruk voldoende hoog is. De waterdruk hoort tussen 1 en 2 Bar te zijn. Als u bijvult, kunt u het beste tegelijkertijd ook ontluchten. Daarmee laat u lucht uit de installatie ontsnappen (waar lucht zit, kan geen water zitten en water geleidt de warmte beter dan lucht).

Hou bij voorkeur de eigen stoep sneeuwvrij
We raden u aan om uw schoon en sneeuwvrij te houden. Dat is veiliger voor u en voor mensen die bij u aan de deur moeten zijn.

Stormschade: wie moet ik bellen?

Schade is altijd vervelend. Soms is het lastig om te weten wie u wanneer moet bellen. Hoe dat bij stormschade zit, ziet u in het schema hieronder.

Hoe voorkomt u een verstopt riool?

Verstoppingen in het riool zorgen voor veel overlast. Alles wat u door de wc spoelt of in de gootsteen gooit, komt in het riool terecht. Vaak gaat dat goed, maar niet alles hoort thuis in het riool. Doekjes en andere dingen die niet makkelijk vergaan hopen op en vet stolt. Daardoor krijgt u uiteindelijk verstoppingen die u vaak niet zelf kunt oplossen.

Dit hoort niet in het riool thuis:

  • Vet, frituurvet, olie: teruggieten in de verpakking en in de afvalbak doen, naar het afvalbrengstation brengen, of inleveren bij uw supermarkt
  • Etensresten, koffiedik, theeblaadjes: In de GFT-bak
  • Maandverband, tampons, luiers en schoonmaakdoekjes: In de afvalbak
  • Oude medicijnen: Inleveren bij de apotheek of het afvalbrengstation
  • Verfresten en chemicaliën, zoals terpentine, lampolie, petroleum: Inleveren als chemisch afval
  • Spoelwater en gebruikte kwastreiniger: Inleveren als chemisch afval

Wilt u meer weten over welk afval hoe het beste afgevoerd kan worden? Op de website van de gemeente vindt u een afvalwijzer. Of kijk op: riooltips.nl.

CV Ontluchten

Onderstaand een instructiefilm over hoe u de CV installatie kunt ontluchten.

CV Bijvullen

Onderstaand een instructiefilm over hoe u de CV installatie kunt bijvullen.

Waar laat ik mijn lege verfblik?

Een verfblik is echt leeg als u er met een kwast geen verf meer uit kunt krijgen. Dit wordt schraapschoon genoemd. Als een blik schraapschoon is, hoort het blik niet meer bij het Klein Chemisch Afval en kunt u gewoon in de vuilnisbak doen.

Hoe ontkalk ik een douchekop?

De gaatjes van uw douchekop kunnen dicht gaan zitten door kalk. Het water loopt dan niet meer goed door en de straal wordt te hard. Dit euvel is makkelijk te verhelpen. Draai de douchekop los en leg deze in een bakje met ontkalkmiddel of azijn. U kunt ook WC-eend gebruiken. Laat de douchekop een paar uur weken, spoel de kop door en monteer de douchekop weer aan de slang. U kunt weer douchen zoals u gewend was!

Wilt u gaatjes opvullen in meubels of houten vloeren?

Vaak is het lastig om de juiste kleurpasta te vinden. Wat u ook kunt doen, is wat zaagsel of schuurpoeder opvangen en dat vermengen met houtlijm.

Wilt u een gaatje boren in een gladde tegel?

Wilt u iets ophangen op een tegelwand?

1. U kunt dit het beste opplakken of een zuignap gebruiken.

2. Als het nodig is om hiervoor schroeven te gebruiken, boor dan een gaatje in de voeg. Zo beschadigt u de tegels niet.

3. Boor alleen een gat in een tegel als het echt niet anders kan. Voorkom dan het uitglijden van de boor door de plek van het gat af te tekenen. Plak er daarna doorzichtig plakband kruislings over heen. De boor heeft nu wel houvast en schiet niet uit.

Waar op te letten bij het plaatsen van zonwering?

Overweegt u zonwering te plaatsen, dan is het verstandig rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Meten is weten! Wees nauwkeurig bij het meten van uw zonwering.
  • Bedenk goed welke functie uw zonnewering moet gaan vervullen.
  • Houd rekening met de rest van uw huis. Een zonnewering bestrijkt vaak een groot en opvallend oppervlak. Kies daarom de juiste kleur.
  • Bevestig zonwering nooit aan de kozijnen.
  • Zijn de muren stevig genoeg? Dit is afhankelijk van het type zonwering. Bij een uitvalscherm, screen of rolluik zijn er meestal geen problemen te verwachten. Bij terrasschermen komen er wat meer aspecten om de hoek kijken, aangezien het draaimoment (kracht) op de muur veel groter wordt.
  • Goedkoop is vaak duurkoop! Kies bij voorkeur voor degelijkheid en service.
  • In sommige gevallen is een vergunning nodig voor het plaatsen van zonwering.

Doek van de zonwering schoonmaken?

Met een beetje lauw water, een zachte borstel en groene zeep is het meeste vuil te verwijderen. Eventueel zijn er ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar in de winkel. Let er op dat u geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt! De vuil- en waterafstotende stoffen die in het doek zitten, kunnen daardoor oplossen.

Tuinwijzer

Een aantal woningen van Woningstichting Weststellingwerf heeft een eigen tuin. Als huurder mag u die natuurlijk inrichten en aankleden naar uw eigen smaak en wensen. Daarbij is veel mogelijk als u zich houdt aan wet- en regelgeving, de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente en de leefregels van Woningstichting Weststellingwerf. In deze tuinwijzer staan de afspraken op een rijtje. Dan weet u waar u verantwoordelijk voor bent en waar wij voor zorgen. Zo hopen we dat u van uw tuin een heerlijke buitenplaats kunt maken.

Reparatieverzoek

Is er iets stuk? Of werkt een onderdeel van uw huurwoning niet goed, bijvoorbeeld een deur die klemt? Dan kunt u bij ons een verzoek om reparatie indienen.