Eerst verdienen, dan uitgeven
Het plan voor 2016 – 2020 heeft geen opzienbarende of hemelbestormende inhoud gekregen. Dat was op voorhand ook wat ingewikkeld, want de overheid heeft via de verhuurdersheffing de financiële mogelijkheden van corporaties aanzienlijk beperkt en daarna, via de Woningwet 2015, het werkveld van corporaties verder ingesnoerd. Er is daardoor geen ruimte voor gekke fratsen, als we dat gewild zouden hebben. We blijven bovendien het credo uit het vorige plan volgen: wat we aan geld niet binnenkrijgen, kan er ook niet uit. Dus eerst verdienen, dan uitgeven.
Consistent in beleid, maar niet alles blijft gelijk
Hoewel we daarmee de lijn uit de nu afgelopen periode doorzetten, is niet alles hetzelfde. We gaan in deze periode in totaal minder woningen verkopen dan in de periode die we hebben afgesloten. (Toen ca. 140, nu maximaal ca. 85). De ‘visvijver’ waaruit we verkopen hebben we ook iets aangepast. En meer dan tot nu toe zullen we straks bezig zijn met het herstructureren van woningen en complexen dan met het bebouwen van locaties die tot op dat moment onbebouwd waren of eerst een andere bestemming hadden. Bij herstructureren gaat het om sloop en nieuwbouw, of om ingrijpende renovatie, het betreft in ieder geval ca. 120 bestaande woningen. Daar waar we in het vorige plan nog opschreven dat we ook nieuwbouwkoopwoningen zouden gaan bouwen (wat we uiteindelijk niet gedaan hebben), schreven we nu op dat we de locaties die we daarvoor in eigendom hebben -en die te duur zijn om huurwoningen op te bouwen- zo snel mogelijk willen verkopen.
Betaalbaarheid en beschikbaarheid
Het draait de komende jaren voor wat betreft de sociale huurwoningvoorraad in Nederland om de grootheden ‘betaalbaarheid’ en ‘beschikbaarheid’. We nemen ons daarom voor om gedurende de beleidsperiode een gematigd huurprijsbeleid te voeren. Onze volledige reguliere woningvoorraad zal een huurprijs onder de huurtoeslaggrens houden en niet meer dan 10% zal een huurprijs krijgen boven de bij de woningen passende aftoppingsgrens (die 10% bestaat nu ook al als zodanig). Er zullen voldoende woningen met een huurprijs onder de kwaliteitskortingsgrens blijven, zodat ook jongeren die bij ons huren desgewenst gebruik kunnen maken van huurtoeslag.