Governance
Wij vinden goed en transparant bestuur belangrijk. Daarom werken we volgens de Governancecode woningcorporaties. Deze Governancecode geeft richtlijnen voor goed bestuur en toezicht, transparantie, externe verantwoording en financiële beheersing.
Elk jaar doen we via een jaarverslag verslag van onze activiteiten. Daarmee leggen we verantwoording af over onze resultaten. Periodiek laten wij ons visiteren. Een onafhankelijke commissie houdt ons dan een spiegel voor. Zo kunnen we zien of wij met de goede dingen bezig zijn en of we de dingen goed doen.
Het bestuur
Het bestuur van Woningstichting Weststellingwerf ligt sinds 1 september 2009 in handen van de heer S. Lageveen. Hij legt verantwoording af aan de Raad van Commissarissen over de realisatie van de organisatiedoelen, de strategische beleidskeuzes en de daaruit voortvloeiende resultaten.
Raad van Commissarissen
De Raad van Commissarissen heeft verschillende taken. Zo houdt ze toezicht op het beleid van de directeur-bestuurder, op de werking van de interne controle- en risicobeheersingssystemen en op de algemene gang van zaken binnen de woningstichting. Daarnaast staat de Raad de directeur-bestuurder bij met advies. Ook heeft ze goedkeuringsbevoegdheden.
De Raad van Commissarissen bestaat uit vijf leden. Er is een RvC-reglement. Daarin staat een profielschets van de leden van de Raad en hoe ze benoemd worden. Ook staat daarin hoe de Raad werkt en hoe we invulling geven aan de Governancecode.
Codes voor gedrag en integriteit
Wij doen ons werk naar eer en geweten en in nauwe samenwerking met onze maatschappelijke omgeving. Wij vinden het daarom van belang dat onze klanten, belanghouders, en derden vertrouwen hebben in onze organisatie. Basis voor dit vertrouwen zijn onze Gedragscode en Integriteitcode. Daarin staat wat wij wenselijk gedrag vinden.
Deze codes gelden voor al onze medewerkers (incl. de Raad van Commissarissen, de directeur-bestuurder, uitzendkrachten, stagiairs en freelancer).
Klokkenluidersregeling
We hebben een ‘Regeling melden vermoeden van een misstand of onregelmatigheid’. In de volksmond noemen we dit ook wel de Klokkenluidersregeling.